top of page

OVER

Encuentros is een overkoepelende naam voor zowel "Companía Encuentros" als "Espacio Flamenco Encuentros".

Encuentros staat niet alleen voor de 'ontmoeting(en)' tussen Jessica en Tijn maar ook tussen artiest en publiek, de leraar en leerling, de samenwerking met mede artiesten en de manier waarop flamenco zich leent voor een mix met andere muziek, -dansstijlen en andere kunsten. 

Companía Encuentros

Het duo bestaat uit Jessica Achten en Tijn van der Sanden. Afhankelijk van het optreden/project werken zij samen met muzikanten, dansers en andere kunstenaars. Tijn en Jessica ontmoetten elkaar in Sevilla, Spanje, waar zij flamenco studeerden. Hij gitaar en zij dans. In juli 2013 kwamen zij terug in Nederland en begonnen ze met het geven van lessen, op te treden en startten ze hun duo 'Encuentros', het Spaanse woord voor ontmoetingen. 

Espacio Flamenco Encuentros

Vanaf september 2017 is Jessica van start gegaan met haar eigen flamencoschool 'ESPACIO FLAMENCO ENCUENTROS' in Eindhoven. In juli 2020 heeft ze een nieuwe locatie geopend op de Lijmbeekstraat 157 in Eindhoven. Er zijn lessen voor elk niveau, om de week met gitaarbegeleiding van Tijn. Onder de naam Espacio Flamenco Encuentros zullen de lessen gegeven worden en zullen er door het jaar heen ook meerdere workshops worden georganiseerd. Schrijf je in voor een proefles en kijk of flamenco bij jou past. Voor tarieven en lestijden klik in het menu op Lessen.

 

Tijn gitaar foro onder brug.jpeg
DSC_3137.jpg
Jessica Achten

Tijn van der Sanden (1989), geboren in Eindhoven. Tijn begon op 7-jarige leeftijd met elektrische gitaarles bij Frank Bogers in Eindhoven (Centrum voor Pop & Jazz). Toen hij 16 was volgde hij het voorbereidende jaar klassiek gitaar aan het Conservatorium van Tilburg, olv Hein Sanderink. Vervolgens zette hij zijn studie door en ging naar het Conservatorium van Amsterdam, waar hij vanaf het tweede jaar Flamenco en jazz gitaar als minor volgde. Hij kreeg hoofdvak-lessen van Lydia Kennedy en flamencogitaar-lessen van Eric Vaarzon Morel. Tijdens zijn studie volgde hij masterclasses van Fabio Zanon, David Russel, Enno Voorhorst, Peter Constant en Lex Eisenhardt.

In 2011 op 21-jarige leeftijd studeerde hij af aan het CVA en vervolgde zijn studie in Sevilla; Spanje. Bij de Fundacion Christina Heeren kreeg hij dagelijks techniek, zang en dansbegeidingslessen en volgde theorie- en geschiedenislessen. Lessen werden gegeven door Pedro Sierra, Niño de Pura, Eduardo Rebollar en Paco Cortes. Ook volgde hij masterclasses van Tino van der Sman, Manuel de la Luz en Antonio Rey. 

 

In 2013 begon hij in Nederland, samen met danseres Jessica Achten, Encuentros. Een duo wat samenwerkt met verschillende gastartiesten. Zij maakten in totaal 3 voorstellingen. Flamencounters, Tierradentro en hun meest recente voorstelling Flamencolores. Zij speelden deze in diverse theaters, ook werden zij voor anderee voorstellingen uitgenodigd. Zo hebben ze gespeeld in het De La Mar Theater, Paradiso, Parktheater Eindhoven etc. Ze waren ook te zien in verschillende Tv programma's oa. bij Maestro, en Omroep Max. 

van 2018 t/m 2019 studeerde Tijn aan de Musicube Academy in Bonn, (Duitsland) waar hij de studie volgde Music for Film & Theatre.

Daarnaast geeft Tijn les vanaf zijn studietijd in Amsterdam. Hij begon toen bij Muziekschool Ceres in Utrecht, daarna begon hij met GitaarshoolTijn en geeft daarnaast les bij de Muziekfabriek. Bij GitaarschoolTijn geeft hij naast flamenco ook klassiek gitaarles en elektrische gitaar. Hij is een enthousiaste en zeer bevlogen leraar. Zijn studio is gevestigd in de Lijmbeekstraat 157 en zit naast de flamenco dansstudio Espacio Flamenco Encuentros. Hier begeleid hij en leert hij zijn leerlingen ook flamenco dansbegeleiding. kijk op: http://www.gitaarschooltijn.com

Jessica Achten, geboren in 1988, begon op 4-jarige leeftijd met dansen. Eerst met klassiek ballet en op 9-jarige leeftijd begon ze ook met flamenco lessen bij Maria Penders (Estudio de Flamenco ‘El Candil’). Later kwamen daar ook andere dansstijlen bij zoals moderne dans, jazz en hiphop. Al tijdens haar jeugd was ze heel intensief met dans bezig en won bijvoorbeeld choreografiewedstrijden zoals Dance2be in Tilburg. Na haar middelbare school besloot ze om zich nog verder te ontwikkelen en ging ze naar Sevilla (Spanje) en Lissabon (Portugal) voor 6 maanden om zich volledig op het dansen te storten. Daar bereidde ze zich voor op de audities in Nederland, waar ze in 2007 werd toegelaten op de ‘Hoge school voor de kunsten ArtEZ’, een dansopleiding waar je identiteit als danser, dansmaker én docent wordt ontwikkeld. Met moderne dans, klassiek ballet en jazz als hoofdvakken en andere stijlen zoals flamenco, improvisatie, compositie, hiphop, Afrikaanse dans en folklore als bijvakken. Ze schreef haar scriptie over de moderne invloeden in flamenco, waarvoor ze 2 maanden naar Madrid ging voor verder onderzoek. In 2011 behaalde ze haar diploma ‘Bachelor of dance in education’.

Omdat flamenco haar bleef fascineren, besloot ze om naar Spanje te gaan om zich te focussen op deze mooie maar ook ingewikkelde kunstvorm. Uiteindelijk met een beurs van ‘Het prins Bernhard Cultuurfonds’ (een fonds voor de ontwikkeling van cultuur) kon ze 1,5 jaar in Sevilla verblijven. Daar had ze dagelijks 4-8 uur les per dag, zowel praktijk als theorie. Daarnaast trainde ze zelf elke dag nog enkele uren. Ze kreeg les bij flamenco artiesten als Belén Maya,  Úrsula López, Tamara López, Andrés Marín, Ana Morales, Ángel Atienza, Andrés Peña, Manuel Betanzos, Alicia Márquez, Carmen Ledesma, Guadalupe Torres, Chloé Brûlé, Patricia Lozano, Rosi Navarro Villanueva, etc. Deze tijd in Sevilla was erg belangrijk om zich in deze cultuur te kunnen verdiepen. Met alle kennis die ze op heeft gedaan tijdens haar verblijf in Sevilla, kwam ze 1,5 jaar later weer terug.
 

Nu heeft Jessica haar eigen flamencoschool 'Espacio Flamenco Encuentros' vlakbij Strijp-S in Eindhoven. Daarnaast werkt ze voor verschillende opdrachten als danser/choreograaf.

Ook treedt ze regelmatig op met verscheidene artiesten (met Tijn van der Sanden in hun duo ‘Encuentros en daarnaast andere samenstellingen) en is ze uitvoerend modern/flamenco danseres bij Samadhi Dance Company. In 2017 is de voorstelling ‘Tierradentro’ in premiére gegaan en in 2019 de voorstelling FlamenColores, producties in samenwerking met Tijn van der Sanden e.a. muzikanten. 

bottom of page